Ивану Новчићу награда СРБОЉУБ МИТИЋ

Додела награде "Србољуб Митић" за 2019.
Књижевна награда „Србољуб Митић“, за најбољу збирку поезије, издату у периоду 01.10.2018. – 01.10.2019. године, припала је ИВАНУ НОВЧИЋУ из Краљева, аутору збирке песама ГАЛИЦИЈА И ДРУГЕ ШУМЕ.

Како се у образложењу каже: стихови у збирци поезије „Галиција и друге шуме“ су под плаштом мисли Милоша Црњанског „Био сам блед, као крпа“ која као мото стоји на почетку књиге и наговштава доста симболчног певања о животу. Новчић врло смело и храбро повезује свакодневне ситуације у којима се налази човек модерног доба са симболиком постојања и битисања. Он сликовито описује менталитет и карактер нашег поднебља,
мудро и спретно наизглед играјући се стиховима, јасно и луцидно износи свој став.

Као писац Новчић је отворен и директан, као песник он је дубок, слојевит и проницљив. Често прави паралеле између онога што је било и што јесте, а понекад одлази и у алегорију. Карактерише га дубоко поштовање човека и његових људских и моралних квалитета.
Оно што је најважније јесу видљиве метафоре које су веома блиске поезији Србољуба Митића, што је и био један од важних елемената конкурса. Симболика, борба за моралним кодексом, отуђеност човека модерног доба и тежња ка људскости су темељи ове збирке, коју својом имагинацијом, енергијом и пером потписује аутор Иван Новчић, стоји још у образложењу жирија.


Коментари