Нова књига Владимира Вукомановића

БАЈКА О СМРТИ – МОДЕРНА ПРИЧА ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ КОЈА СЕ ДОТИЧЕ ТАБУ ТЕМЕ


У издању Малог врта недавно је објављена поема за децу Владимира Вукомановића под насловом Бајка о Смрти, а ових дана она се већ може наћи у свим већим београдским и новосадским књижарама
Бајка о смрти је савремена прича која се дотиче табу теме смрти. Та оригинална “бајка” помаже како деци тако и одраслима да се суоће са том застрашујућом темом на један опуштенији и смиренији начин. Књига је изванредно илустрована.

“Парадоксални наслов Вукомановићеве велике бајке у малој руци крије несвакидашњу а упечатљиву лирску приповест за коју у епилогу сазнајемо да је обликована из дечје перспективе. Она приповеда п емотивнпм преображају непоичне јунакиње, Оне о којој се не говори, бар не пред децом, иако баш она имају много питања.

Ова по свему другачија бајка је изразито инпвативна. Вукомановић размиче конвенционалне оквире књижевности за децу, наопачке изврће устаљену тематику, онеобичава форму певања, користи заумни језик, игра се значењем и звучањем речи. Одлична ликовна решења илустрација урастају у ткиво самог текста и чине његов интегрални део.”

Зорана Опачић

“Књига која је пред нама намењена је деци и одраслима. Писана је смело и са духом, не мањкају јој шарм и оригиналност, језик је зналачки избалансиран, сугестиван, илустрације погађају саму ствар текста. Тема је важна и дубока, провокативна, за многе узнемирујућа, мисаоно узбудљива и, неоспорно, релевантна. Књига јој приступа са узоритом озбиљношћу и лакоћом, ведро и замишљено, отворено и без зазора. Пред нама је чудесна бајка. Прича о стрепњи и о љупкости која превазилази стрепњоу. Прича о смислу који се може родити само тамо где се чиста дечја непосредност стваралачки прожима са финим осећањем за најважнија филозофска питања. Верујем, старом би се Платону ова књига сигурно допала.”

Петар Јевремовић




Преузето са сајта ДЕТИЊАРИЈЕ

Коментари