Konkurs za rezidencije u Švedskoj – Create in Residence


krokodil-plakatUdruženje Krokodil, kao jedan od partnera multidisciplinarnog međunarodnog programa Create in residence, objavilo je konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj, namenjen piscima i strip-crtačima svih generacija i umetničkih stilova iz Srbije.
Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Švedskom udruženju za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2015.
Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland usred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce.
BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ta organizacija je ugostila više od 4.200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama – preko 3.500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene.
Tokom boravka u Švedskom udruženju za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da učestvuje u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa.
Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 evra.
Program Create in Residence, koji je inicirao Švedski institut, posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji, nastavlja se i u 2015. godini. Predstavlja novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju partnera iz Švedske i iz Srbije, s fokusom na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj umetnika iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.
Format rezidencijalnog boravka tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju je sam format rezidencija stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima. Program Create In Residence je “krovni” projekat koji je tokom prve, pilot faze (septembar-decembar 2014) bio fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writers in Residence i Designers in Residence.
Srpski partneri na projektu su beogradska udruženja Krokodil (književnost i strip) i Nova Iskra (dizajn), a pored Švedskog instituta, švedski partneri su Baltički centar za pisce i prevodioce iz Vizbija (književnost), Švedsko udruženje za strip umetnost (strip) iz Malmea, a u sferi dizajna IASPIS, Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form / Design centar.
Krokodilov program Kuća za pisce, započet u oktobru 2012, dosad je ugostio 30 autora iz 12 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i osam autora iz te nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od 2014. godine Kuća za pisce uključila se u program Create In Residence, pa su 2014. godine u Švedskoj boravili pisci Bojan Babić i Jasmina Topić, kao i strip autor Saša Rakezić.
Konkurs je otvoren do 7. juna, a rezultati će biti objavljeni 22. juna.
Aplikacioni onlajn formular moguće je naći OVDE

Коментари