СВИТАЊЕ ПОЕЗИЈЕ МАРКА СТАНОЈЕВИЋА


У Културном центру "Евергрин" у Краљеву, у оквиру програма књижевног часописа "Сизиф" представљена је књига Марка Станојевића "Свитање Меланхолије", која је 2017. године изашла у издању изадавачке куће "Пресинг". О поезији, мотивима, философији и другим осветљењима ове књиге са аутором је разговарао Александар Марић.

А о вој књизи је изречено из пера Саше Огненовског и ово:
Марко Станојевић није насловио своју, искрено опевану књигу, Освитом меланхолије, него Свитањем меланхолије и то је семиотички индикативно зато што се он у својим песмама бави лирским и филозофским тумачењем знакова самог процеса интимног просветљења, али кроз контраверзу тишине која у овом песничком ракопису није дефанзивна, него је суптилно импактна, управо због своје густине и добро дозиране тензије. Сва три дела ове песничке збирке су пут преиспитивања самог себе и као песника и као човека, а и као љубитеља/љубавника. Онај који воли, тај и пише, а и преклиње себе кад упадне у мрак несигурности и поводљивости. Тако се млади Марко Станојевић у првом делу овој сетног рукописа пита да ли се он уопште бави поезијом? И опет контроверза. Али савршено продуктивна. Он, као сочан и конкретан песник удубљује се у свим својим поривима да напише поезију и да је коначно осети на себи, на својој бити, на свом промишљавању света. Он је као искрен песник посветио врло домишљато преисипитивање и стиху и хартији и надахнућу.

Из рецензије Милијана Деспотовића:
Песник Марко Станојевић је изван тескобе, рекло би се, желео да песнички објасни процес „свитања меланхолије“. Његов метод приступа је психолошко–филозофска чудесност ослоњена на естетску необичност … Он се песнику као бићу специфичног интелектуалног опхођења обраћа као првосвештенику, неком који „проживљава сва осећања / туђа и своја“. Ово је поезија позитивне меланхолије јер, песник не трпи накарадни свет који не уме да поправи себе а стално би поправљао свог створитеља, природу. Ово је поезија субјективности која има циљ да се врати „на дужност адмирала / који плови бескрајним океаном живота".

Коментари